Katedra sportske medicine dobija “pojačanje“ sa Aspetar klinike, Doha, Katar – dr Omar Al Seyrafi je prvi upisani strani specijalizant

Katedra sportske medicine sa velikim ponosom ističe još jedan od brojnih uspeha u nizu svoje pedesetjednogodišnje tradicije u edukaciji lekara sportske medicine. Naime, u ovoj školskoj 2020/21. godini i pored pandemije COVID19, proširili smo svoj tim specijalizanata, ne samo lekarima zemalja iz okruženja (dvoje specijaliztanta dolazi iz Crne Gore) već i istaknutim lekarom dr Omar Al Seyrafi – em, koji dolazi sa Aspetar klinike, Doha, Katar, jedne od najvećih i najprestižnijih klinika sportske medicine na svetu. Za ljubitelje fudbala važno je istaći da medicinski tim lekara Aspetar klinike pruža medicinske usluge Pari Sen Žermen-u, klubu čiji su članovi najpoznatiji fudbaleri sveta.

Izuzetna nam je čast što je dr Al Seyrafi, pored svih njemu dostupnih edukativnih centara širom sveta, (mnoge je lično posetio) izabrao baš naše studije kao nastavak i istovremenu krunu svoje desetogodišnje karije u oblasti sportske medicine. Ističemo da je dr Al Seyrafi naše studije upisao na srpskom jeziku i da u kontinuitetu uči naš jezik, uz koji takođe upoznaje brojne kulturološke karakteristike ovog podeblja, što će mu kasnije omogućiti lakšu komunikaciju kako sa našim istaknutim vrhunskim sportistima i našim ekspertima u oblasti sportske medicine, tako i sa ostalim kolegama na specijalizaciji. Savladavanje veština prema našem programu specijalizacije, posebno saradnja sa klupskim lekarima – mentorima na našoj specijalizaciji, pomoći će dr Al Seyrafi-u u organizaciji medicinskih timova na jednom od stadiona za čije će medicinsko obezbeđenje biti odgovoran tokom Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se organizovati u Kataru 2022. godine.

Inače, dr Al Seyrafi je zaposlen kao lekar opšte prakse na Klinici Aspetar od 2012. godine, gde se u svom radu susretao kako sa sportistima, tako i sa aktivnim pripadnicima  opšte populacije. Dr Al Seyrafi je započeo svoju karijeru u oblasti skrininga sportista stekavši veoma bogato iskustvo u radu sa vrhunskim sportistima u okviru mnogobrojnih svetskih takmičenja u gimnastici, biciklizmu i fudbalu. Poseduje bogato iskustvo u radu sa paraolompijcima, što ga ističe u našoj oblasti s obzirom na sve specifičnosti i vulnerabilnosti ove grupe. Trenutno je, dr Al Seyrafi načelnik odeljenja na Klinici za koštano – mišićna oboljenja.

Od novebmra 2020. godine, dr Al Seyrafi je aktivno angažovan u našoj Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, pohađa nastavu na svim Klinikama u oviru kruženja prema kurikulumu specijalizacije, stičući neophodna znanja i veštine u oblasti sportskih nauka, istovremeno deleći svoje bogato iskustvo sa ovdašnjim specijalistima i specijalizantima sportske medicine.

Hvala našim učiteljima i sadašnjim članovima Katedre, koji su nas svojim radom i dostignućima postavili na listu konkurentnih edukativnih centara u oblastih sportskih nauka. Posebno se zahvaljujemo prof. dr Nebojši Popoviću, Visiting profesoru našeg Fakulteta, istaknutom ortopedu i nosiocu zlatne medalje sa Olimpijskih igara koji je omogućio susret duge tradicije naše Katedre i kolega sa prestižne klinike. Hvala prof. Popoviću na konstantnoj podršci u akademskoj saradnji koja se ogleda u naučnoj promociji dostignuća sportske medicine Srbije, ali i u promociji naših najboljih sportista.

Dolaskom dr Al Seyrafi-a, Katedra sportske medicine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, ostvaruje svoju viziju edukacije lekara sportske medicine ne samo iz regiona, već i celog sveta.

Dobro došli ste da nam se svi pridružite.