Radionica za studente medicine na razmeni – elektrokardiogram u miru – izvođenje i analiza

Kako bismo olakšali učestvovanje polaznika avgustovske grupe studenata medicine na razmeni (program IFMSA Srbija) u aktivnostima Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, organizovali smo radionicu čija je tema bila registrovanje elektrokardiograma u miru i njegovo tumačenje.

Studenti su u okviru ove radionice ovladali tehnikom postavljanja elektroda i registrovanja elektrokardiograma u miru. Svako od studenata izveo je pregled na jednom od kolega uz nadgledanje od strane članova Laboratorije. Nakon registrovanja elektrokardiograma, studenti su bili detaljno upućeni u sve korake njegove analize i svako je prema navedenim koracima analizirao elektrokardiogram koji je registrovao.

U poslednjem delu radionice sa studentima iz Italije, Poljske, Slovačke, Španije i Maroka diskutovali smo o promenama na elektrolardiogramu koje se mogu registrovati kod sportista usled adaptacionog odgovora srca na fizički napor.

Predavači na radionici bile su stalne članice Laboratorije asist. dr Rada Jeremić, specijalizantkinja interne medicine i asist. dr Biljana Đurić, specijalista sportske medicine.