Sportsko – medicinski pregledi studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji se takmiče u Univerzitetskoj ligi

Poslednjih dana oktobra članovi tima Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem organizovali su i sproveli sportsko – medicinske preglede studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu koji se takmiče u Univerzitetskoj ligi. Uprkos otežanim uslovima zbog aktuelne epidemiološke situacije, članovi Laboratorije su uspešno i bezbedno pregledali 50 studenata i studentkinja u cilju utvrđivanja opšte sposobnosti za bavljenje sportskim aktivnostima.

Sa ogromnim ponosom ističemo da smo u toku navedenih pregleda bili u mogućnosti da koristimo Posturokit sistem uređaja, kojim se otkrivaju i analiziraju poremećaji u posturi ispitanika. Posturokit sistem se sastoji od pozicioner – laser sistema kojim se vrši procena poostojanja asimetrije u frontalnoj i sagitalnoj telesnoj ravni, podoskopa kojim se procenjuje postojanje asimetrije u tačkama oslonca celim stopalom, prstima i petama, kao i foam platforme kojom se procenjuje koordinacija pokreta ekstremiteta, pri prisustvu i odsustvu vizuelnih i auditivnih draži. Posturokit sistem je razvijen od strane YUODOME kompanije sa središtem u Monte Karlu, Monako.  YUODOME kompanija predstavlja svetskog lidera u proizvodnji metričkih sistema i softvera sa glavnim ciljem poboljšanja performansa vrhunskih sportista. Neki od sportista koju u svom treningu uspešno koriste produkte YUODOME kompanije su Ben Rawlins (trialton) i Claire Tetard (jedrenje).

Mogućnost korišćenja Posturokit sistema poslednje generacije, Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem dobila je zahvaljujući  nesebičnom ustupanju aparature od strane Fondacije Đoković, čiji je osnivač naš istaknuti teniser i svetski broj 1 na ATP listi, Novak Đoković. Ustupanjem navedene aparature izuzetno je unapređena ponuda usluga naše Laboratorije, ali i mogućnost prikupljanja neprocenjivog materijala koji se može koristiti u cilju sprovođenja naučno – istraživačkih studija.

Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem  ističe ogromnu zahvalnost svojim velikim prijateljima prof. dr Nebojši Popoviću koji je pomogao ponovno otvaranje i rebrendiranje Laboratorije, kao i Fondaciji Đoković na nesebičnoj pomoći i mogućnosti da bude deo velikih svetskih naučnih studija koje se bave procenom posture vrhunskih sportista. Upravo zahvaljujući svojim dragim prijateljima, svakog dana pravimo nove i veoma značajne korake u probijanju sportske medicine Srbije na svetskoj naučno – istraživačkoj sceni.