Obuka članova Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem u okviru kampanje „Život je u tvojim rukama“

Dolazak zimskih meseci i snežnih padavina ne uspeva da uspori aktivnosti članova i saradnika Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem. U okviru kampanje „Život je u tvojim rukama“ koja se polako „zahuhtava“ u redovima Crvenog krsta Srbije, članovi Laboratorije su zajedno sa specijalizantima Sportske medicine pohađali prvi trenažni kurs u cilju sticanja instruktorskog sertifikata na polju obuke sportskih stručnjaka o pružanju prve pomoći na terenu, u situaciji nastanka iznenadnog srčanog zastoja.

Brojni nemili događaji nastupanja iznenadnog srčanog zastoja na sportskim dešavanjima, kako među sportistima tako i među gledaocima, koji su tokom COVID 19 pandemije postali učestaliji, podstakli su razvoj kampanje „Život je u tvojim rukama“ udruženim snagama i delovanjem Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Olimpijskog Komiteta Srbije i Crvenog krsta Srbije. Kampanjom je predviđena obuka sportskih stručnjaka (trenera i terpeuta) u pružanju prve pomoći u situacijama nastupanja iznenadnog srčanog zastoja. Planirano je da kampanjom bude obuhvaćeno što više sportskih saveza i društava širom Republike Srbije, u saradnji sa istaknutim srpskim sportistima.

Obuku će, pored članova Crvenog krsta Srbije, sprovoditi i obučeni lekari – instruktori različitih specijalnosti (specijalisti sportske medicine,  pedijatrije, interne medicine, fizikalne medicine i dr.). Obuka lekara – instruktora otpočela je kursom organizovanim u prostorijama Crvenog krsta Srbije u sredu 15.12.2021. godine, koji su uspešno savladali najmlađi članovi Laboratorije. Kolažom fotografija pokušaćemo da dočaramo delić veoma pozitivne atmosfere koja je vladala na navedenom kursu.

Naredni kurs obuke lekara – instruktora planiran je za subotu 25.12.2021. godine u prostorijama Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem u Višegradskoj 26.

Nadamo se da će novo poglavlje u dugogodišnjoj saradnji koja postoji između Katedre za Medicinu sporta (i Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije  i Crvenog krsta Srbije, doprineti povećanom broju pozitivnih ishoda prilikom nastupanja iznenadnog srčanog zastoja na sportskim dešavanjima. Timskim radom želimo da stvorimo bezbednu sredinu za sportsiste, sportske stručnjake i njihove verne pratioce i navijače.