Poseta prof. dr Nebojše Popovića i njegove supruge gospođe Branke Popović Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju vežbanjem

Posle dve godine pauze zbog pandemijske krize, jedan od najvećih svetskih stručnjaka u oblasti sportske ortopedije, nosilac zlatne Olimpijske medalje, Visiting Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, naš prijatelj i donator, prof. dr Nebojša Popović, zajedno sa suprugom Brankom, u  okviru kratke posete Beogradu, posetio je Laboratoriju za medicinu sporta i terapiju vežbanjem i proveo prijatno popodne u razgovoru sa članovima i saradnicima laboratorije.

I tokom pandemije bili smo u kontaktu sa našim prof. dr Nebojšom Popovićem, koji je zajedno sa kolegama osmislio Belgrade Sports Medicine E Forum (link). Reč je o međunarodnom webinaru, čiji se snimljeni materijal nalazi na sajtu našeg fakulteta, organizovanom u trenutku kada je najveći deo svetske populacije bio u karantinu. Tokom webunara svetski eksperti iz oblasti sportske medicinine, podelili su sa širokim auditorijumom u Srbiji i svetu svoja znanja, iskustva, rezultate istraživanja i aktuelne preporuke vezane za sportsko-medicinske preglede, skrininge, dijagnostiku i konzervativne i hiruške tretmane sportskih poveda. U diskusijama koje su sledile nakon predavanja, nismo razmenili samo mišljenja i stavove već dobili podstrek i nadu da ćemo uskoro praktično primeniti nova znanja i da će se pandemija brzo završiti. Prof. Popović je organizovao još jedan značajan webinar – Aspetar Sports Medicine Collection Online Forum Series u okviru Apsetar klinike u Dohi, Katar. Posetu laboratoriji iskoristili smo i za  razgovor o novim idejama za saradnju i budućim zajedničkim projektima. Još jednom smo istakli i teoretski i praktični značaj udžbenika sportske medicine Aspetar Sports Medicine Collection, koji je pod okriljem Aspetar klinike sa profesorom Popovićem kao glavnim urednikom napisalo više od 300 autora, svetskih eksperata na polju sportske medicine. Inače ovaj udžbenik se nalazi i u našoj laboratoriji i nezamenljivo je štivo za spremanje specijalističkog ispita iz sportske medicine.  Prof. Popović nam je najavio izlazak svoje nove knjige „Champion way“ u narednih par nedelja. Nadamo se da će i ova knjiga biti deo biblioteke naše laboratorije.

Profesoru smo pokazali i našu novu opremu za fizikalnu terapiju i određivanje posturalnog statusa i upoznali ga sa rezultatima istraživanja koje smo obavili na ovoj opremi. Profesor je razgovarao i sa „starim“ članovima našeg tima, novim saradnicima Instituta za medicinsku fiziologiju, dr Milicom Zeković, dr Jovanom Maričić i dr Aleksandrom Marković koje započinju svoju stručnu i naučnu karijeru u oblasti fiziologije napora kao saradnici u nastavi na Institutu za medicinsku fiziologiju.

U narednim danima planirana je i poseta Olimpijskom komitetu Srbije, tokom koje će prof. Popović razgovarati sa predsednikom Olimpijskog komiteta Srbije, Božidarom Maljkovićem, kao i sa  predsednikom Zdravstvene komisije OK, prof. dr Draganom Radovanovićem.

Sledeći sastanak sa prof. Popovićem planiran je tokom funkcionalnih testiranja FK Partizan, kada će naš gost biti i dr Piter O’Hodge, CMO Klinike Aspetar. Nadamo se da ćemo uz podršku naših kolega i prijatelja, posebno prof. dr Popovica, održali pozitivnu reputaciju koju Katedra sportske medicine Unverziteta u Beogradu uživa na evropskom i svetskom nivou.