Prof.dr Cristiano Eirale

Prof.dr Cristiano Eirale je italijanski lekar sportske medicine koji se prevashodno bavi patologijom, fiziologijom i performansima u fudbalu. Završio je medicinsku obuku na Univerzitetu u Paviji, gde se takođe specijalizovao za Sportsku medicinu. Radio je kao lekar prvog tima Internazionale Milano i potom kao Medicinski direktor Nacionalnog fudbalskog tima Katara. Trenutno radi kao glavni medicinski koordinator fudbalskog kluba Pariz Sen Žermen, Francuska i u Aspetarskom odeljenju sportske medicine. Objavio je nekoliko radova o povredama fudbala, posebno o njihovoj epidemiologiji, sa posebnim fokusom na karakteristike fudbala na Bliskom Istoku.

Izveštaj sa online predavanja dr Cristiano Eirale preko Zoom platforme

Poštovane kolege,

Obaveštavamo Vas da je predavač po pozivu Katedre Medicine sporta, istaknuti sportski stručnjak, doktor Cristiano Eirale, održao prvo u nizu predavanja preko Zoom platform u četvrtak 23. aprila 2020. god. Predavanju je prisustvovalo preko 60 stručnjaka iz  u oblasti medicine sporta: istraživači, doktoranati, specijalisti medicine sporta, masteranati, student, ali ostali učesnici u sportu iz Srbije, Katara, Grčke, Hrvatske, Singapura.

U skladu sa aktuelnom situacijom povodom pandemije COVID-19, Katedra Medicine sporta je aktivna u cilju što bolje pripreme lekara medicine sporta za što raniji i bezebedniji povratak naših sportista na teren. Zato su nam iskustva iz prekse i zasnovana na dokazu izuzetno važna. Dr Eirale je lekar Paris Saint-Germain Football Club i izvrstan naučnik koji je je upravo objavio editorijal u najprestižnijem časopisu iz naše oblasti, British Journal of Sports Medicine: Football cannot restart soon during the COVID-19 emergency! A critical perspective from the Italian experience and a call for action.

Tema njegovog predavanja bila je upravo povezana sa pandemijom COVID-19. U interaktivnom predavanju, slušaoci su mogli da saznaju o učestalosti COVID-19 infekcije među sportistima, načinu prenosa, mehanizmima odbrane imunskog sistema, ali i uticaju faktora sredine, temperature, na prenos infekcije. U toku predavnja dr Eirale je predstavio najnovije studije objavljene u eminentnim časopisima, sa preporiukama koje rezultate lekari mogu da iskoriste u svakodnevnoj praksi. Nakon predavanja dr Eirale je odgovarao na pitanja slušalaca kada i kako, na osnovu njegovog iskustva kao timskog doktora, treba doneti odluku o povratku igrača u terenažni proces. Izuzetna čast nam je što je predavnju prisustvovao i donator naše Laboratorije, istaknuti stručnjak prof. dr Nebojša Popović.

Takođe vas obaveštavamo da će dr Cristiano Eirale nastaviti sa online predavanjima preko Zoom platform. Sledeće predavanje će se održati u četvrtak 30. aprila 2020. godine sa početkom u 17:30 časova. Tema predavanja ticaće se konkretnim testovima sportista za povratak na teren kao i trenažnom procesu u toku pandemije COVID -19.

Pozivamo Vas da nam se pridružite.

Katedra Medicine sporta

Pristupni link za predavanja na Zoom platformi koji je kreirao prof. Eirale

Smernice o povratku sportskim aktivnostima predstavljene od strane gostujućeg predavača Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, prof. dr Cristiano Eirale

Gostujući predavač našeg fakulteta održao je 30.04.2020. predavanje na temu „Professional sport at the time of Covid: the return to sport“ u kojem je izložio stavove stručne javnosti u oblasti sportske medicine o vremenu i načinu povratka vrhunskih sportista sportskim aktivnostima nakon pademije virusom SARS CoV2.

Posebno je istaknut značaj korišćenja tehnika detekcije virusne RNK ili imunološkog odgovora na virus kod sportista, pre davanja saglasnosti za povratak na teren. Izloženi su novodobijeni podaci o tumačenju rezultata  PCR metoda, ali i o dinamici pojave i  promene titra antitela klase IgM i IgG u različitim fazama infekcije i rekovalescencije virusom SARS CoV2. Tom prilikom preporučeni su rezultati ELISA testova nakon kojih bi bio savetovan povratak sportiste uobičajenim sportskim aktivnostima.

Pored informacija vezanih za prisustvo odgovora na infekciju aktuelnim Corona virusom, dat je i svet o  parametrima kardiovaskularnog sistema koje je neophodo proveriti pre savetovanja sportisti o povratku na teren. Kardiološka evaluacija je savetovana budući da se među pacijentima sa težom kliničkom slikom uočava pojava miokarditisa.

Predavanje je završeno interaktivnom diskusijom sa prisutnom publikom i davanjem opštih preporuka o povratku organizovanom vežbanju, kako u takmičarskom, tako i u rekreativnom sportu.

cristiano-naslovni-slajd
cristiano-slajd