Dr Žarko Vučković je opšti hirurg i specijalista za bol u preponama. Uporedo sa hirurškim radom, zbog izražene naklonosti futbalu, sarađivao je tokom karijere sa nizom značajnih sportskih organizacija, učestvujući kao timski lekar na različitim međunarodnim i nacionalnim takmičenjima. Bio je član Medicinskog organizacionog odbora EYOF 2007 Beograd, Srbija kao i medicinski savetnik  Bore Milutinovića tokom priprema FIFA-inog Kupa konfederacija 2009. za irački nacionalni tim. Od 2010. godine dr Vučković je član Centra za bol u preponama Aspetar klinike, gde je u potpunosti posvećen dijagnostici i lečenju bolova u preponama uzrokovanih sportskim aktivnostima, na šta ukazuje uspešnost u lečenju više od 400 pacijenata. Trenutno radi kao Direktor centra za bol u preponama Aspetar klinike, Doha, Katar.

Dr Vučković je diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je specijalizaciju opšte hirurgije završio u KBC Bežanijska kosa. Od 2003. godine radi i kao stručni konsultatn Medicinskog fakulteta u Beogradu u oblasti opšte hirurgije.

Predavanje dr Žarka Vučkovića

Dr Žarko Vučković, Direktor centra za bol u preponama klinike Aspetar (Doha, Katar) opšti hirurg i specijalista za bol u preponama, održao je u okviru akrivnosti Belgrade Sports Medicine E Foruma predavanje na temu „Surgical treatment of groin pain in athletes“, 14. maja 2020.

Dr Žarko Vučković je svetski priznati stručnjak u oblasti prevencije, dijagnostike i tretmana bola u preponama koji je uporedo sa hirurškim radom, zbog izražene naklonosti futbalu, sarađivao sa nizom značajnih sportskih organizacija, učestvujući kao timski lekar na različitim međunarodnim i nacionalnim takmičenjima.

Predavanje je bilo zaokruženo veoma aktivnom online diskusijom u kojoj su domaći stručnjaci iz oblasti sportske medicine i opšte hirurgije podelili sopstvena iskustva i kroz mnogobrojna pitanja uporedili protokole  pregleda sportista sa bolom u preponama koje samostalno primenjuju, sa protokolima preporučenim od strane evropskih i svetskih stručnjaka.