Prof. dr Roald Bahr je profesor sportske medicine na Katedri za Sportsku Medicinu Norveške Škole Sportskih Nauka, predsedavajući Istraživačkog Centra za Sportsku Traumu u Oslu i predsednik Medicinskog odeljenja u Nacionalnom Centru za Olimpijski trening Norveške. Prof. dr Bahr je takođe i ovlašćeni lekar sportske medicine norveškog Društva za sportsku medicinu, kao i saradnik Američkog koledža za sportsku medicinu. Trenutno je angažovan kao timski lekar reprezentacije odbojke na pesku. Dosadašnji je predsednik Nacionalnog saveta za fizičku aktivnost, nekadašnji predsednik Norveškog društva za sportsku medicinu i nekadašnji predsednik, sekretar i član Medicinske komisije FIVB. Član je Medicinske komisije MOK-a – Medicinske i naučne grupe. Njegovo glavno područje istraživanja je prevencija sportskih povreda, a uz nekoliko knjiga objavio je više od 350 originalnih članaka o istraživanju, preglednih radova i poglavlja knjiga, sa indeksom citiranosti (H-indeks)> 50. Glavni je urednik nadaleko poznatog udžbenika „Priručnik za sportske povrede“ MOK-a, koji je objavljen na sedam jezika, kao i „Priručnika o međunarodnoj sportskoj povredi“ MOK-a.

Predavanje prof. dr Roald Bahra

Prof. dr Roald Bahr, profesor sportske medicine na Katedri za Sportsku Medicinu Norveške Škole Sportskih Nauka, predsedavajući Istraživačkog Centra za Sportsku Traumu u Oslu, predsednik Medicinskog odeljenja u Nacionalnom Centru za Olimpijski trening Norveške i rukovodilac programa za prevenciju spotrskih povreda i bolesti Aspetar klinike, održao je u okviru akrivnosti Belgrade Sports Medicine E Foruma predavanje na temu „The Norwegian Olympic & Paralympic Screening and Monitoring Program – what is it, why do we do it and does it help Norway win medals“, 21. maja 2020.

Prof. dr Roald Bahr je svetski priznati naučnik u oblasti razvoja skrining programa u oblasti prevencije bolesti i povreda u vrhuskom sportu koji je u literaturi citiran više od 35000 puta. Takođe je glavni urednik nadaleko poznatog udžbenika „Priručnik za sportske povrede“ MOK-a, koji je objavljen na sedam jezika, kao i „Priručnika o međunarodnoj sportskoj povredi“ MOK-a.

U okviru svog izlaganja, prof. Bahr je predstavio preporuke i smernice koje Olimpiski savez Norveške primenjuje u svojim pripremnim programima i pozitivne rezultate koje je ta praksa donela. Predavanje je bilo zaokruženo veoma aktivnom online diskusijom u kojoj su domaći i strani stručnjaci iz oblasti sportske medicine i ortopedije kroz mnogobrojna pitanja razrešili nedoumice koje imaju u svojoj praksi. Struktura učesnika je bila veoma raznovrsna kako prema zanimanju, tako i prema lokaciji sa koje su se uključivali, od Londona, Osla, Rige, preko Beograda i Soluna, do Dohe i Dubajia.