Aktivni i u vreme pandemije!

Pandemija oboljenja COVID-19 uspela je da privremeno zaustavi sve sportske aktivnosti u celom svetu, ali ne i stručnjake u oblasti medicine sporta. Iz potrebe da pomognemo i objasnimo probleme sportista i učesnika u sportu u vezi sa infekcijom SARS-CoV-2, Katedra za medicinu sporta Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz pomoć Visiting Profesora naše Katedre, dr Nebojše Popovića i dr Cristiana Eirale, organizovala je Belgrade Sports Medicine E Forum (BSMEF). Zamolili smo nabolje svetske stručnjake u našoj oblasti da objasne mehanizme nastanka infekcije, kliničku sliku kod obolelih sportista sa naročitim akcentom na respiratorni i kardiovaskularni sistem, kriterijume za povratak na teren, mere prevencije prenosa virusa i oboljevanja, kao i očekivane i učestale povrede i zdravstvene probleme sportista po povratku u trenažni proces, pevenciju i lečenje istih. Ponosni smo što smo tokom izolacije (mart i april 2020.god) i sve do jula meseca, svake nedelje ugostili izuzetne predavače, kolege iz različitih zemalja, sa više kontinenata, koji su preko platforme Zoom, svakog četvrtaka, predstavili naučne činjenice, ali i svoje stavove i iskustva u vezi sa navedenim temama. U nastavku se nalaze i snimci predavanja.

Krajem juna 2020. god. završava se prvi ciklus Belgrade Sports Medicine E Forum. Ali, predavanja će se nastaviti. Novi ciklus predavanja BSMEF-a počinje u novoj školskog godini, 01. oktobra 2020.god.

Pridružite nam se!

Dr. Maria Carmen Adamuz
Predavanje Dr Maria Carmen Adamuz
Dr Maria Carmen Adamuz  je svetski priznata kardiološkinja sa iskustvom u kliničkoj i sportskoj kardiologiji. Dr Adamuz ima veliko iskustvo kao načelnica kardiologije na odeljenju sportske medicine u klinici Aspetar u Dohi, ali i kao medicinska koordinatorka na mnogobrojnom međunarodnim takmičenjima. Takođe je bila direktorka Centra Andaluz de Medicina del Deporte (Andaluzijski centar za sportsku medicinu) i načelnica Odeljenja za kardiologiju u Complejo Hospitalario de Jaen, Španija.

Predavanje: Cardiovascular considerations for the RTP after COVID19

Dr. Khalid Al Khelaifi
Predavanje Dr Khalid Al Khelaifi
Dr Khalid Al Khelaifi jedan je od svetski poznatih hirurga, specijalista za artroskopiju i rekonstruktivnu hirurgiju kolena i ramena, sa širokim iskustvom u zbrinjavanju opštih trauma gornjih i donjih ekstremiteta. Poseduje prestižno obrazovanje budući da je medicine studirao na Weill Cornell Medicine u Njujorku, nakon čega je sledila specijalizacija na ortopedskoj hirurgiji na Univerzitetu McGill u Montrealu, Kvebeku, Kanada i stipendija za dalje usavršavanje u bolnici Henri Ford (Wayne State University), u Detroitu, Mičigen, SAD .

Predavanje: Shoulder sport Pathology and anterior shoulder instability

Prof. dr. Karim Khan
Predavanje  Profesor Karim Khan 
Profesor Karim Khan (MD, doktorat, MBA) aktivan je član zajednice sporta i vežbanja od kasnih osamdesetih godina kao: kliničar i timski lekar lokalnih i vrhunskih klubova, istraživač, koautor knjige (Clinical Sports Medicine, 5 izdanja) i urednik časopisa. Radio je sa fizioterapeutima, uključujući Jill Cook, u košarkaškom okruženju i to je dovelo do njegovog interesovanja za patelarnu tendinopatiju. Svoju formalnu istraživačku obuku započeo je 10 godina nakon što je diplomirao na medicinskom fakultetu – tako da nikada nije kasno da se započne istraživanje!

Karim je rođen u Nemačkoj i odrastao je u Australiji, ali je od 2000. godine započeo rad na Univerzitetu Britanska Kolumbija. Mnogo je naučio dok je boravio na odsustvu u Norveškoj 2012. godine i kao direktor za istraživanje u bolnici za ortopedsku i sportsku medicinu Aspetar (2013. -15). U svojoj je trinaestoj i poslednjoj godini kao glavni urednik British Journal of Sports Medicine (BJSM). Možete ga naći na Twitter @BJSM_BMJ (za sada) and @KarimKhan_IMHA.

Predavanje: Managing lower limb tendinopathies in 2020—What have we learned since 1996?

Dr Johanes Tol
Predavanje Prof. dr Johannes Tol
Prof. dr Johannes Tol je iskusni lekar sportske medicine, ali i naučnik, koji je istraživanja za svoju doktorsku diertaciju sproveo u oblasti izučavanja skočnog zgloba i svoj dalji rad nastavlja da mentorisnjem budućih doktorata u ovoj oblasti. Ugledni je lekar i istraživač, sa bogatim iskustvom kao koordinator za klinička istraživanja u Aspetaru (Doha, Katar), ali i stariji pomoćni urednik u časopisu British Journal of Sports Medicine i glavni lekar za mlade fudbalere u FK Ajaks.

Predavanje: Acute hamstrings injuries

Prof. dr. Marco Cardinale
Predavanje Prof. dr. Marco Cardinale
Prof. dr Marco Cardinale, izvršni direktor istraživačkog i naučnog centra u Aspetaru, sportski naučnik sa bogatim iskustvom u različitim oblastima i nekadašnji rukovodilac odseka sportske fiziologije i istraživanja Akademije Aspire u Dohi,  održao je u okviru aktivnosti Belgrade Sports Medicine E Foruma predavanje na temu „Sports Science in High Performance sport: Doing 100 things 1% better“, 28. maja 2020.
Prof. dr Marco Cardinale je nekadašnji koordinator naučnih aktivnosti sportskih priprema tima Velike Britanije i Severne Irske na više Olimpijskih igrara, a takođe i nekadašnji rukometaš i trener, koji je bio uključen u edukaciju trenera u oblasti snage, kondicije i fiziologije vežbanja.

Prof. dr Roald Bahr
Predavanje predvanje_februar7Prof. dr Roald Bahra
Prof. dr Roald Bahr je profesor sportske medicine na Katedri za Sportsku Medicinu Norveške Škole Sportskih Nauka, predsedavajući Istraživačkog Centra za Sportsku Traumu u Oslu i predsednik Medicinskog odeljenja u Nacionalnom Centru za Olimpijski trening Norveške. Prof. dr Bahr je takođe i ovlašćeni lekar sportske medicine norveškog Društva za sportsku medicinu, kao i saradnik Američkog koledža za sportsku medicinu. Trenutno je angažovan kao timski lekar reprezentacije odbojke na pesku. Dosadašnji je predsednik Nacionalnog saveta za fizičku aktivnost, nekadašnji predsednik Norveškog društva za sportsku medicinu i nekadašnji predsednik, sekretar i član Medicinske komisije FIVB. Član je Medicinske komisije MOK-a – Medicinske i naučne grupe. Njegovo glavno područje istraživanja je prevencija sportskih povreda, a uz nekoliko knjiga objavio je više od 350 originalnih članaka o istraživanju, preglednih radova i poglavlja knjiga, sa indeksom citiranosti (H-indeks)> 50. Glavni je urednik nadaleko poznatog udžbenika „Priručnik za sportske povrede“ MOK-a, koji je objavljen na sedam jezika, kao i „Priručnika o međunarodnoj sportskoj povredi“ MOK-a.

Dr Žarko Vučković
predvanje_februar7Predavanje Dr Žarko Vučković
Dr Žarko Vučković je opšti hirurg i specijalista za bol u preponama. Uporedo sa hirurškim radom, zbog izražene naklonosti futbalu, sarađivao je tokom karijere sa nizom značajnih sportskih organizacija, učestvujući kao timski lekar na različitim međunarodnim i nacionalnim takmičenjima. Bio je član Medicinskog organizacionog odbora EYOF 2007 Beograd, Srbija kao i medicinski savetnik Bore Milutinovića tokom priprema FIFA-inog Kupa konfederacija 2009. za irački nacionalni tim. Od 2010. godine dr Vučković je član Centra za bol u preponama Aspetar klinike, gde je u potpunosti posvećen dijagnostici i lečenju bolova u preponama uzrokovanih sportskim aktivnostima, na šta ukazuje uspešnost u lečenju više od 400 pacijenata. Trenutno radi kao Direktor centra za bol u preponama Aspetar klinike, Doha, Katar. Dr Vučković je diplomirao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, dok je specijalizaciju opšte hirurgije završio u KBC Bežanijska kosa. Od 2003. godine radi i kao stručni konsultatn Medicinskog fakulteta u Beogradu u oblasti opšte hirurgije.

Dr Pieter D’Hooghe
predvanje_februar7Predavanje Dr Pieter D’Hooghe
Dr Pieter D’Hooghe je načelnik hirurgije klinike Aspetar, Doha, Katar, specijalizovan za artroskopsku hirurgiju skočnog zgloba, stopala, kolena i kukova. Specijalizaciju iz ortopedske hirurgije završio je u Univerzitetskoj bolnici Leuven u Belgiji. Bio je saradnik u amsterdamskoj univerzitetskoj bolnici kod dr Niek van Dijk-a gde se dodatno specijalizovao za minimalno invazivnu sportsku traumatologiju donjih ekstremiteta. Takođe je radio je na odeljenju ortopedske hirurgije AZ Delta u Roeselareu u Belgiji, kao direktor FIFA F-MARC Flamanskog hirurškog centra izvrsnosti, gde je lečio mnoge domaće i međunarodne sportiste. Dr D’Hooghe je takođe predsednik ISAKOS Komiteta (Međunarodnog društva za sportsku medicinu i hirurgiju donjih ekstrmiteta), gde predvodi međunarodnu grupu stručnjaka u toj oblasti. Kao aktivni član odbora i instruktor FIFA F-MARC-a, takođe je uključen u prevenciju povreda učestvujući u PCMA projektima ali i kao gostujući predavač širom sveta, sa fokusom na ortopedsku zdravstvenu procenu fudbalera.

Prof. dr Critiano Eirale
Predavanja Prof.dr Cristiano Eirale
Prof.dr Cristiano Eirale je italijanski lekar sportske medicine koji se prevashodno bavi patologijom, fiziologijom i performansima u fudbalu. Završio je medicinski fakultet na Univerzitetu u Paviji, gde se takođe specijalizovao za Sportsku medicinu. Radio je kao lekar prvog tima Internazionale Milano i potom kao Medicinski direktor Nacionalnog fudbalskog tima Katara. Trenutno radi kao glavni medicinski koordinator fudbalskog kluba Pariz Sen Žermen, Francuska i u Aspetarskom odeljenju sportske medicine. Objavio je nekoliko radova o povredama fudbala, posebno o njihovoj epidemiologiji, sa posebnim fokusom na karakteristike fudbala na Bliskom Istoku.