Obuka članova Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem u okviru kampanje „Život je u tvojim rukama“

Duh predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika ne uspeva da uspori rad i aktivnosti članova i saradnika Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem. U okviru kampanje „Život je u tvojim rukama“ članovi Laboratorije su zajedno sa specijalizantima Sportske medicine i doktorantima modula doktorskih akademskih studija Primenjena istraživanja u medicini sporta i motornim veštinama pohađali drugi trenažni kurs u cilju sticanja instruktorskog sertifikata na polju obuke naših sportista i sportskih stručnjaka o merama koje treba primenite na terenu u slučaju iznenadnog srčanog zastoja. Ovaj kurs je bio organizovan u subotu 25.12.2021. godine u prostorijama Laboratoije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, na Institutu za medicinsku fiziologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Kampanju „Život je u tvojim rukama“ su zajedno organizovali Olimpijski Komitet Srbije i Crvenog krsta Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Ova kampanja ima za cilj da sportisti i sportski stručnjaci (treneri i fizioterpeuti) budu osposobljeni za mere kardiopulmonalne reanimacije i upotrebu spoljašnjih automatskih defibrilatora. Planirano je da kampanjom bude obuhvaćeno što više sportskih saveza i sportskih društava širom Republike Srbije. O važnosti kampanje govori i podrška vrhunskih sportista koji su snimili promotivni materijal. Obuku će, pored članova Crvenog krsta Srbije, sprovoditi i obučeni lekari – instruktori različitih specijalnosti (specijalisti sportske medicine,  pedijatrije, interne medicine, fizikalne medicine i dr.), kao i naši doktoranti.

Sve učesnike edukacije pozdravio je predsednik Crvenog krsta Srbije, prof. dr Dragan Radovanović, inače i lekar Olimpijskog tima Srbije. U svom intervuju za više medijskih kuća, koje su pratile ovu edukaciju, prof. dr Radovanović istakao je značaj koji sprovođenje ove kampanje ima u cilju prevencije iznenadne srčne smrti na sportskom terenu i obuka što većeg broja direktnih učesnika u sportu koji su neposredno prisutni na terenu. Jedino udruženim aktivnostima Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Olimpijskog Komiteta Srbije i Crvenog krsta Srbije biće ostvarena adekvatna edukacija lekara i sportskih stručnjaka koji se nalaze na prvoj liniji reagovanja na svim sportskim događajima.

Drago nam je da se dugogodišnja saradnja koja postoji između članova Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem i Crvenog krsta Srbije nastavlja u okviru velikih projekata poput kampanje „Život je u tvojim rukama“. Planiramo da u budućnosti organizujemo sve još nekoliko kurseva poput ovog. Jedino udruženim timskim radom bićemo u mogućnosti da stvorimo bezbednu sredinu za sportsiste, sportske stručnjake i njihove verne pratioce i navijače.

Posted by medadmin in Obaveštenja

Prvi odbranjen doktorat na modulu doktorskih akademskih studija – Primenjena istraživanja u medicini sporta i motornim veštinama

Sa velikim ponosom Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem ističe uspešnu odbranu prvog doktorata na modulu doktorskih akademskih studija – Primenjena istraživanja u medicini sporta i motornim veštinama. Javnoj odbrani doktorata pod nazivom „Adaptacija respiratornog sistema kod vrhunskih sportista u odnosu na tip sporta i povezanost sa konzumiranjem duvanskih proizvoda“ pristupila je dr Slavica Đorđević – Šaranović, specijalista pneumoftiziologije. Mentor na disertaciji bila je rukovodilac naše Laboratorije prof. dr Sanja Mazić. Odbrana je održana u četvrtak, 23.12.2021. godine u 13 časova u svečanoj sali Medicinskog fakulteta u Beogradu pred Komisijom u sastavu: Prof. dr Dušan Mitrović, Prof. dr Vesna Bjegović – Mikanović i Prof. dr Zvezdan Milanović.

Dr Slavica Đorđević – Šaranović dugi niz godina uspešno radi sa našim najtrofejnijim sportistima, kao jedan od stalno zaposlenih članova stručnog tima Zavoda za sport i medicinu sporta Republike Srbije. Svoju blistavu i dugogodišnju karijeru posvetila je radu i pripremi mnogobrojnih reprezentativaca i sportista takmičara na nacionalnom i internacionalnom nivou. Zbog svoje stručnosti i vedrog i veselog duha veoma je omiljena među našim sportistima. Dr Đorđević – Šaranovć, takođe pripada generaciji doktoranada koja je prva upisana na modul doktorskih akademskih studija – Primenjena istraživanja u medicini sporta i motornim veštinama.  Za temu doktoske disertacije dr Šaranović je izabrala jedinstvenu i specifičnu grupu vrhunskih sportista i prvi je naučni radnik u našoj zemlji koji je na ovoj grupi ispitivao efekat duvanskog dima u smislu sportskog rezultata. Izrada i odbrana disertacije koja obrađuje ovako veoma aktuelnu temu u okviru sportskih nauka predstavljaju jednu velelepnu krunu dugogodišnje karijere dr Đorđević – Šaranović.

Nadamo se da će pozitivan primer dr Đorđević – Šaranovć poslužiti kao podrška svim našim doktorandima da u ovoj, za sve medicinske radnike veoma izazovnoj situaciji, ostvare svoj cilj i odbrane svoje doktorske disertacije u predviđenim rokovima.

Posted by medadmin in Obaveštenja

Obuka članova Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem u okviru kampanje „Život je u tvojim rukama“

Dolazak zimskih meseci i snežnih padavina ne uspeva da uspori aktivnosti članova i saradnika Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem. U okviru kampanje „Život je u tvojim rukama“ koja se polako „zahuhtava“ u redovima Crvenog krsta Srbije, članovi Laboratorije su zajedno sa specijalizantima Sportske medicine pohađali prvi trenažni kurs u cilju sticanja instruktorskog sertifikata na polju obuke sportskih stručnjaka o pružanju prve pomoći na terenu, u situaciji nastanka iznenadnog srčanog zastoja.

Brojni nemili događaji nastupanja iznenadnog srčanog zastoja na sportskim dešavanjima, kako među sportistima tako i među gledaocima, koji su tokom COVID 19 pandemije postali učestaliji, podstakli su razvoj kampanje „Život je u tvojim rukama“ udruženim snagama i delovanjem Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Olimpijskog Komiteta Srbije i Crvenog krsta Srbije. Kampanjom je predviđena obuka sportskih stručnjaka (trenera i terpeuta) u pružanju prve pomoći u situacijama nastupanja iznenadnog srčanog zastoja. Planirano je da kampanjom bude obuhvaćeno što više sportskih saveza i društava širom Republike Srbije, u saradnji sa istaknutim srpskim sportistima.

Obuku će, pored članova Crvenog krsta Srbije, sprovoditi i obučeni lekari – instruktori različitih specijalnosti (specijalisti sportske medicine,  pedijatrije, interne medicine, fizikalne medicine i dr.). Obuka lekara – instruktora otpočela je kursom organizovanim u prostorijama Crvenog krsta Srbije u sredu 15.12.2021. godine, koji su uspešno savladali najmlađi članovi Laboratorije. Kolažom fotografija pokušaćemo da dočaramo delić veoma pozitivne atmosfere koja je vladala na navedenom kursu.

Naredni kurs obuke lekara – instruktora planiran je za subotu 25.12.2021. godine u prostorijama Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem u Višegradskoj 26.

Nadamo se da će novo poglavlje u dugogodišnjoj saradnji koja postoji između Katedre za Medicinu sporta (i Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem) i Ministarstva zdravlja Republike Srbije, Olimpijskog komiteta Srbije  i Crvenog krsta Srbije, doprineti povećanom broju pozitivnih ishoda prilikom nastupanja iznenadnog srčanog zastoja na sportskim dešavanjima. Timskim radom želimo da stvorimo bezbednu sredinu za sportsiste, sportske stručnjake i njihove verne pratioce i navijače.

Posted by medadmin in Obaveštenja

Sportsko – medicinski pregledi studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji se takmiče u Univerzitetskoj ligi

Poslednjih dana oktobra članovi tima Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem organizovali su i sproveli sportsko – medicinske preglede studenata Medicinskog fakulteta u Beogradu koji se takmiče u Univerzitetskoj ligi. Uprkos otežanim uslovima zbog aktuelne epidemiološke situacije, članovi Laboratorije su uspešno i bezbedno pregledali 50 studenata i studentkinja u cilju utvrđivanja opšte sposobnosti za bavljenje sportskim aktivnostima.

Sa ogromnim ponosom ističemo da smo u toku navedenih pregleda bili u mogućnosti da koristimo Posturokit sistem uređaja, kojim se otkrivaju i analiziraju poremećaji u posturi ispitanika. Posturokit sistem se sastoji od pozicioner – laser sistema kojim se vrši procena poostojanja asimetrije u frontalnoj i sagitalnoj telesnoj ravni, podoskopa kojim se procenjuje postojanje asimetrije u tačkama oslonca celim stopalom, prstima i petama, kao i foam platforme kojom se procenjuje koordinacija pokreta ekstremiteta, pri prisustvu i odsustvu vizuelnih i auditivnih draži. Posturokit sistem je razvijen od strane YUODOME kompanije sa središtem u Monte Karlu, Monako.  YUODOME kompanija predstavlja svetskog lidera u proizvodnji metričkih sistema i softvera sa glavnim ciljem poboljšanja performansa vrhunskih sportista. Neki od sportista koju u svom treningu uspešno koriste produkte YUODOME kompanije su Ben Rawlins (trialton) i Claire Tetard (jedrenje).

Mogućnost korišćenja Posturokit sistema poslednje generacije, Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem dobila je zahvaljujući  nesebičnom ustupanju aparature od strane Fondacije Đoković, čiji je osnivač naš istaknuti teniser i svetski broj 1 na ATP listi, Novak Đoković. Ustupanjem navedene aparature izuzetno je unapređena ponuda usluga naše Laboratorije, ali i mogućnost prikupljanja neprocenjivog materijala koji se može koristiti u cilju sprovođenja naučno – istraživačkih studija.

Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem  ističe ogromnu zahvalnost svojim velikim prijateljima prof. dr Nebojši Popoviću koji je pomogao ponovno otvaranje i rebrendiranje Laboratorije, kao i Fondaciji Đoković na nesebičnoj pomoći i mogućnosti da bude deo velikih svetskih naučnih studija koje se bave procenom posture vrhunskih sportista. Upravo zahvaljujući svojim dragim prijateljima, svakog dana pravimo nove i veoma značajne korake u probijanju sportske medicine Srbije na svetskoj naučno – istraživačkoj sceni.

Posted by medadmin in Obaveštenja

Pregled rukometašica RK Radnički – avgust 2021.

Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem sa velikim ponosom ističe organizovanje sportsko-medicinskog pregleda 18 rukometašica rukometnog kluba Radnički, u cilju određivanja posebne zdravstvene sposobnosti učesnica u sportu.

Rukometni klub Radnički predstavlja najtrofejniji ženski klub u istoiji jugoslovenskog i srpskog sporta. Za četvrt veka (period 1970 – 1994) rukometšice RK Radnički osvojile su 32 trofeja (od ukupno 33 u svojoj istoriji), 14 titula državnog prvaka, 12 trofeja domaćeg kupa, a po tri puta su bile evropske prvakinje (1976, 1980, 1984.) i pobednice Kupa pobednika kupova (1986, 1991, 1992.). U još četiri navrata su stizale do finala Kupa (Lige) šampiona (1981 -1983, 1985.).

Velika nam je čast što je RK Radnički poverenje o proveri zdravstvene sposobnosti svojih članica poklonio upravo našoj Laboratoriji i njenim članovima. Nadamo se da je organizacija navedenih pregleda početak dugogodišnje saradnje dveju institucija sa dugim i uspešnim stažom u oblastima svog rada.

Posted by medadmin in Obaveštenja

Intervju sa košarkašicom Sonjom Vasić objaveljen u sportsko-medicinskom časopisu Aspetar klinike – Aspetar Journal

Katedra sportske medicine i Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem sa velikim ponosom i zadovoljstom predstavljaju intervju sa najboljom košarkašicom Košarkaške reprezentacije Srbije, Sonjom Vasić, koji je objavljen u avgustovskom broju sportsko-medicinskog časopisa Aspetar klinike u Dohi, Katar – Aspetar Journal-u.

Intervju sa veličanstvenom Sonjom Vasić pripremila je i uredila dr Lana Krzman, specijalsita sportske medicine i dugogodišnja članca Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem. Dr Krzman dugi niz godina, kao lekar, sarađuje sa više košarkaških klubova u našoj zemlji, što je uputilo tok njene karijere ka upisu i završavanju Master akademskih studija fizička aktivnost, zdravlje i terapija vežbanjem na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Upisom na Master studije dr Krzman postaje stalni član Laboratorije, ali i stipendista prof. dr Nebojše Popovića, Visiting profesora Medicinskog fakulteta u Beogradu, istaknutog ortopeda i nosioca zlatne medalje sa Olimpijskih igara u Minhenu (1972. god.). Pod pokroviteljstvom stipendije prof. Popovića, dr Krzman stiče diplomu Internacionalnog Olimpijskog Komiteta (IOK) u oblasti sportske medicine, što joj otvara vrata saradnje sa brojnim svetskim stručnjacima u oblasti sportske medicine i vrhunskog sporta. Velika ljubav prema sportu, sportskoj medicini i košarci inspirisala je dr Krzman da se divnim tekstom osvrne na dugogodišnju karijeru košarkašice Sonje Vasić, tokom koje je igrala na tlu Evrope i Sjedinjenih Američkih Država i koja je svoj krunski završetak imala na upravo završenim Olimpijskim igrama Tokyo 2020.

Ostavljamo Vas da uživate u ovom divnom intervjuu koji možete pronaći na sledećem linku:

https://www.aspetar.com/journal/viewarticle.aspx?id=533#.YRusZYgzbIU

Posted by medadmin in Obaveštenja
Load more