Dr Omar Al Seyrafi – prvi državljanin Katara koji postao je specijaliste sportske medicine

Ogromna čast i zadovoljstvo nam je da Vas obavestimo da je dr Omar Al Seyrafi, postao novo pojačanje svetske sportsko-medicinske scene. Dr Al Seyrafi, poreklom iz Dohe, Katar, je nakon trogodišnjeg usavršavanja na specijalizaciji Sportske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu položio završni specijalistički ispit sa odličnim uspehom i time stekao zvanje specijaliste Sportske medicine. Istakli bismo da je dr Al-Seyrafi prvi katarski državljanin ikada koji je stekao zvanje specijalista Sportske medicine, čime je postavio temelj razvoja ove grane medicine među starosedeocima Katara.

Imenovanje prvog specijaliste Sportske medicine među državljanima Katara otvorilo je mogućnost za nastavak i razvoj saradnje između Medicinskog fakulteta u Beogradu i renomirane svetske klinike u oblasti Sportske medicine –  Aspetar. Podsetićemo Vas da je saradnja ove dve ustanove otpočela na inicijativu prof. dr Nebojše Popovića, svetski poznatog ortopeda i nosioca zlatne olimpijske medalje u rukometu, koji je dr Al – Seyrafiu predočio kvalitet i višedecenijsku tradiciju usavršavanja u oblasti sportske medicine na Medicinskom fakultetu u Beogradu, ohrabrivši ga tom prilikom da svoj put usavršavanja u ovoj oblasti otpočne upravo u našoj ustanovi. Veoma smo ponosni na činjenicu da su dugogodišnje iskustvo i tradicionalno vrhunski kvalitet edukacije Katedre sportske medicine u Beogradu bili ti koji su pomogli dr Al – Seyrafiju da odabere našu ustanovu za svoje usavršavanje i sticanje zvanja specijaliste Sportske medicine. Završni specijalistički ispit dr Al – Seyrafija protekao je kao jedna dinamična diskusija i živopisna razmena iskustava između kandidata i ispitne komisije koju su činili: prof. dr Dragan Radovanović, prof. dr Danica Grujičić, prof. dr Ljubica Konstantinović, prof. dr Vojislav Parezanović i prof. dr Aleksandra Isaković. Tokom svog usavršavanja na Medicinskom fakultetu u Beogradu, dr Al – Seyrafi je učestvovao i kao predavač na radionicama Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, kao i kontinuiranoj medicinskoj edukaciji organizovanoj povodom obeležavanja petogodišnjice postojanja obnovljene Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, na kojima je nesebično delio svoje znanje i iskustva.

Nadamo se da će ovaj značajan događaj predstavljati temelj buduće saradnje naše Laboratorije i dr Al-Seyrafia i da nas u budućnosti očekuje još mnogo uspešnih zajedničkih projekata.

Posted by medadmin in Obaveštenja

Najava kontinuirane medicinske edukacije povodom obeležavanja pet godina postojanja renovirane Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem

Drage kolege i prijatelji Laboratorije, velika nam je čast što smo u prilici da najavimo jedan skroman, ali za nas vepma značajan jubilej – pet godina postojanja renovirane Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem. Prethodnih pet godina donelo je mnogo učenja, rada i usavršavanja na polju sportske medicine i sportskih nauka, pa smo odlučili da jubilej obeležimo u vidu jednog modernog programa kontinuirane medicinske edukacije, u okviru koje će predavanja održati Visiting profesori i saradnici Katedre za medicinu sporta.

Kontinuirana medicinska edukacija je planirana za petak, 21. april 2023. godine sa početkom u 10 časova u Svečanoj sali Dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu. Sve detaljne informacije o održavanju edukacije, kao i njen program, nalaze se u pratećem linku.

Pet godina postojanja renovirane Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem

Nadamo se da ćete svojim prisustvom uveličati obeležavanje našeg jubileja.

Laboratorija za medicinu sporta i terapiju vežbanjem

Posted by medadmin in Obaveštenja

Poseta prof. dr Pieter D’Hooghe Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju vežbanjem – Pristupno predavanje na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu

U petak 17.06.2022. god, medicinski direktor Aspetar klinike, Doha, Katar, prof. dr Pieter D’Hooghe, posetio je Labortoriju za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, u pratnji svoje supruge Valeri. Dr D’Hooghe je zajedno sa našim velikim prijateljem i dobrotvorom, prof. dr Nebojšom Popovićem, upoznao članove i saradnike Laboratorije, prodiskutovao o aktivnostima koje sprovodimo na zdravstveno-medicinskom i naučnom planu, ali i budućim idejama koje se pripremaju pod okriljem naše Laboratorije, nesebično ponudivši svoju pomoć i veliko iskustvo. Višečasovni razgovori članova Laboratorije sa prof. D’Hooghe i prof. Popovićem učvrstili su dodatno jednu plodonosnu saradnju koja se godinama unazad razvija između Laboratorije i Aspetar klinike. Ideje i sugestije koje je uputio prof. D’Hooghe, umnogome će pomoći daljem stručnom i naučnom razvoju, pre svega naših najmlađih saradnika.

Podsećamo da je prof. D’Hooghe specijalista ortopedije, usko specijalizovan za minimalno invazivnu artroskopsku hirurgiju skočnog zgloba, clan udruženja ISAKOS (Udruženje za artroskopiju, hirurgiju kolena i sportsku ortopediju), gde predvodi međunarodnu grupu medicinskih stručnjaka u oblasti artroskopske sportske ortopedije, nekadašnji vrhunski sportista i instruktor FIFA, stariji ortopedski konsultant za 7 fudbalskih timova Lige šampiona u Evropi, a od 2017. godine i u FK Crvena Zvezda. Takođe je i aktuelni direktor Klinike za ortopediju i sportsku medicinu Aspetar u Dohi, Katar, koja je jedna od najprestižnijih ustanova tog tipa u svetu.

Zato je izuzetna čast za sve članove Laboratorije da je nakon posete Laboratoriji, prof. D’Hooghe održao pristupno predavanje na temu: „There’s no such thing as simple ankle sprain in elite Sports“ i time stekao zvanje predavača po pozivu Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Tokom pristupnog predavanja, prof. D’Hooghe je sa auditorijumom prepune Svečane sale Dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu podelio ogromno iskustvo koje poseduje u oblasti terapije i prevencije povreda skočnog zgloba. Ovo interaktivno predavanje je propratila veoma živa i dinamična diskusija, tokom koje su lekari iz oblasti sportske medicine, ortopedije i fizikalne medicine postavljali mnogobrojna pitanja i sa ovog predavanja otišli bogatiji za brojna iskustva.

Nadamo se da će u bliskoj budućnosti beogradska medicinska publika imati još prillika da uči od jednog velikog svetski priznatog stručnjaka kakav je prof. dr D’Hooghe.

Jedno veliko hvala.

Katedra medicine sporta

Posted by medadmin in Obaveštenja

U predvečerje početka svetskog prvenstva u fudbalu, Doha, Katar, 2022., Profesor zadužen za medicinsko zbrinjavanje učesnika prvenstva biće gost našeg Fakulteta i Laboratorije

Pristupno predavanje Prof. dr Pieter D’Hooghe, medicinskog direktora Aspetar klinike

Ispred Laboratorije za medicinu sporta i terapiju vežbanjem, obaveštavamo vas da će medicinski direktor Aspetar klinike Doha, Katar, Pieter D’Hooghe, u petak 17.06.2022. održati pristupno predavanje na temu „There’s no such thing as simple ankle sprain in elite Sports“ u Svečanoj sali Dekanata Medicinskog fakulteta u Beogradu sa početkom u 13 časova. Navedenim pristupni predavanjem dr D’Hooghe biće promovisan u Profesora po pozivu Medcinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Imamo zadovoljstvo i čast da je dr Pieter D’Hooghe prihvatio poziv i pristao da bude deo našeg stručnog i naučnog tima inostranih stručnjaka u oblasti sportskih nauka. Naime, dr D’Hooghe je tokom niza godina rada i aktivnosti u oblasti ortopedske hirurgije i sportske medicine, postigao ogromne uspehe u hiruškom lečenju povreda kolena, skočnog zgloba i stopala, posebno se specijalizujući za artroskopski, minimalno invazivni hiruški pristup. Svoje znanje i veštine u ovoj oblasti dr D’Hooghe će nesebično podeliti sa nama tokom svog boravka u Srbiji i tokom posete Medicinskom fakultetu i našoj Laboratoriji.

Kratak izvod iz biografije: Prof dr Pieter D’Hooghe je poreklom iz Belgije gde je i započeo svoju karijeru, a zatim nastavio da se usavršava u više evropskih medicinskih centara. Specijalizaciju iz ortopedske hirurgije završio je u Univerzitetskoj bolnici Leuven u Belgiji, nakon čega se zapošljava kao saradnik u amsterdamskoj Univerzitetskoj bolnici kod dr Niek van Dijk-a gde se specijalizuje za minimalno invazivnu sportsku traumatologiju donjih ekstremiteta. Takođe je radio je na odeljenju ortopedske hirurgije AZ Delta u Roeselareu u Belgiji, i kao direktor FIFA F-MARC Flamanskog hirurškog centra izvrsnosti, gde je lečio mnoge vrhunske sportiste iz Belgije i sveta.

Pored stručnog usavršavanja, dr D’Hooghe je ostvario i izuzetno uspešnu akademsku karijeru. Završio je tri master akademska programa iz razlicitih oblasti Sportske Medicine, Tropske medicine i Medicinskog menandžmenta. Doktorske studije iz oblasti ortopedske hirurgije završio je na Medicinskom fakultetu u Liježu, gde je disertaciju odbranio sa najboljom ocenom. Profesor D’Hooghe objavio je preko 150 publikacija, od čega 82 radova u celini u časopisima na SCI listi, koji su citirani 609 puta. Prema bazi Skopus, H indeks je 14. Urednik je 8 udžbenika o sportskim povredama potkolenice i autor više od 40 poglavlja u knjigama i udžbenicima. Član je uređivačkog odbora ili recenzent u više stručnih časopisa; Journal of Science and Medicine in Football, BMC Musculoskeletal Disorders, American Journal of Sports Medicine (AJSM), British Journal of Sports Medicine (BJSM), kao i pomoćnik urednika Aspetar Sports Medicine Journal. Kao član borda F-MARC (Football Medical Assessment and Research Center), od 2010. godine autor je ili saradnik u preko 400 F-MARC publikacija.

Svoje ogromno znanje i iskustvo, takođe, nesebično prenosi i mladim studentima medicine na Weil Cornel Univerzitetu, na kom je angažovan kao predavač na Katedri hirurgije. Dr D’Hooghe je i predsednik ISAKOS Komiteta (International Society of Arthroscopy, Knee Surgery and Orthopaedic Sports Medicine, Međunarodno udruženje za artroskopiju, hirurgiju kolena i sportsku ortopediju), gde predvodi međunarodnu grupu medicinskih stručnjaka u oblasti artroskopske sportske ortopedije. Aktuelni je predsednik radne grupe za mlade istraživače ovog udruženja.

Pored edukacije i naučno-istraživačkog rada, Prof. D’Hooghe, inače bivši vrhunski sportista i instruktor FIFA, angažovan je kao stariji ortopedski konsultant za 7 fudbalskih timova Lige šampiona u Evropi, od 2017. godine i u FK Crvena Zvezda, u 1 timu u SAD i 4 tima u Aziji. Aktuelni je direktor Bolnice za ortopediju i sportsku medicinu Aspetar u Dohi, Katar, koja je jedna od najprestižnijih ustanova tog tipa u svetu.

Tokom pandemije COVID-19 Katedra za medicinu sporta Medicinskog fakulteta u Beogradu, uz pomoć Visiting Profesora naše Katedre, dr Nebojše Popovića organizovala je Belgrade Sports Medicine E Forum gde je Prof dr Pieter D’Hooghe održao veoma zapaženo predavanje pod nazivom: Ankle injuries in athletes. Nadamo se da ćemo zajedno dočekati ui ugostiti Prof. dr Pietera D’Hooghe.

 

Posted by medadmin in Obaveštenja

Promocija knjige prof. dr Nebojše Popovića „Champion’s Journey“

Dragi naši pratioci, saradnici, kolege i prijtelji,

Sa ogromnim zadovoljstvom objavljujemo da je, neposredno nakon posete našoj Laboratoriji, naš donator, prof. dr Nebojša Popović objavio još jedno svoje ogromno i kapitalno delo, knjigu „Champion’s Journey“. Nadamo se da će u veoma bliskoj budućnosti pronaći put i do polica biblioteke naše Laboratorije i postati naš stalni podsetnik da istrajnost, snaga, sportski duh i upornost mogu doneti velike uspehe svakome od nas.

Kroz redove i stranice ove jedinstvene knjige, profesor Popović nam predstavlja svoje sportske i medicinske izazove, bitke i pobede, pokazujući kako dve profesionalne ljubavi, medicina i sport, mogu jedna uz drugu stvoriti veličanstvenu i dugogodišnju karijeru.

Velika nam je čast što je upravo naš veliki prijatelj, Visiting profesor, mentor i ujedno Olimpijski šampion, ovim književnim i stručnim delom podelio  sa svetskim auditorijumom veliki značaj koji sport, ortopedija i sportska medicina imaju u njegovom životu i nadamo se inspirisao naše mlade saradnike da pođu putem koji je on utabao. Osnovni motiv je da ljubav, posvećenost i rad vode do ostvarenja svih želja i planova. I da period stvaranja i uživanja u stvaralaštvu traje ceo životni vek za sportske i medicinske šampione.

Nadamo se skorom zajedničkom prelistavanju stranica ovog dela u prostorijama naše Laboratorije.

Posted by medadmin in Obaveštenja

Poseta prof. dr Nebojše Popovića i njegove supruge gospođe Branke Popović Laboratoriji za medicinu sporta i terapiju vežbanjem

Posle dve godine pauze zbog pandemijske krize, jedan od najvećih svetskih stručnjaka u oblasti sportske ortopedije, nosilac zlatne Olimpijske medalje, Visiting Profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, naš prijatelj i donator, prof. dr Nebojša Popović, zajedno sa suprugom Brankom, u  okviru kratke posete Beogradu, posetio je Laboratoriju za medicinu sporta i terapiju vežbanjem i proveo prijatno popodne u razgovoru sa članovima i saradnicima laboratorije.

I tokom pandemije bili smo u kontaktu sa našim prof. dr Nebojšom Popovićem, koji je zajedno sa kolegama osmislio Belgrade Sports Medicine E Forum (link). Reč je o međunarodnom webinaru, čiji se snimljeni materijal nalazi na sajtu našeg fakulteta, organizovanom u trenutku kada je najveći deo svetske populacije bio u karantinu. Tokom webunara svetski eksperti iz oblasti sportske medicinine, podelili su sa širokim auditorijumom u Srbiji i svetu svoja znanja, iskustva, rezultate istraživanja i aktuelne preporuke vezane za sportsko-medicinske preglede, skrininge, dijagnostiku i konzervativne i hiruške tretmane sportskih poveda. U diskusijama koje su sledile nakon predavanja, nismo razmenili samo mišljenja i stavove već dobili podstrek i nadu da ćemo uskoro praktično primeniti nova znanja i da će se pandemija brzo završiti. Prof. Popović je organizovao još jedan značajan webinar – Aspetar Sports Medicine Collection Online Forum Series u okviru Apsetar klinike u Dohi, Katar. Posetu laboratoriji iskoristili smo i za  razgovor o novim idejama za saradnju i budućim zajedničkim projektima. Još jednom smo istakli i teoretski i praktični značaj udžbenika sportske medicine Aspetar Sports Medicine Collection, koji je pod okriljem Aspetar klinike sa profesorom Popovićem kao glavnim urednikom napisalo više od 300 autora, svetskih eksperata na polju sportske medicine. Inače ovaj udžbenik se nalazi i u našoj laboratoriji i nezamenljivo je štivo za spremanje specijalističkog ispita iz sportske medicine.  Prof. Popović nam je najavio izlazak svoje nove knjige „Champion way“ u narednih par nedelja. Nadamo se da će i ova knjiga biti deo biblioteke naše laboratorije.

Profesoru smo pokazali i našu novu opremu za fizikalnu terapiju i određivanje posturalnog statusa i upoznali ga sa rezultatima istraživanja koje smo obavili na ovoj opremi. Profesor je razgovarao i sa „starim“ članovima našeg tima, novim saradnicima Instituta za medicinsku fiziologiju, dr Milicom Zeković, dr Jovanom Maričić i dr Aleksandrom Marković koje započinju svoju stručnu i naučnu karijeru u oblasti fiziologije napora kao saradnici u nastavi na Institutu za medicinsku fiziologiju.

U narednim danima planirana je i poseta Olimpijskom komitetu Srbije, tokom koje će prof. Popović razgovarati sa predsednikom Olimpijskog komiteta Srbije, Božidarom Maljkovićem, kao i sa  predsednikom Zdravstvene komisije OK, prof. dr Draganom Radovanovićem.

Sledeći sastanak sa prof. Popovićem planiran je tokom funkcionalnih testiranja FK Partizan, kada će naš gost biti i dr Piter O’Hodge, CMO Klinike Aspetar. Nadamo se da ćemo uz podršku naših kolega i prijatelja, posebno prof. dr Popovica, održali pozitivnu reputaciju koju Katedra sportske medicine Unverziteta u Beogradu uživa na evropskom i svetskom nivou.

Posted by medadmin in Obaveštenja
Load more